ŐS-BIKINI
"Egy magyar rockzenekar, melynek hangja a tengerentúlig is elhallatszott..."

Miután a Beatricét ellehetetlenítette a szocialista kultúrpolitika (pl. nem jelenhetett meg lemeze) a már teljes letargiában lévő Nagy Ferót megkereste Németh "Lojzi" Alajos basszusgitáros, hogy csináljanak zenekart. Feró kezdetben visszakozott az ötlettől. Óvva intette Lojzit, hogy a vele való együttműködés könnyen a basszeros karrierjének végét jelentheti (nyilván a Ricse példájából kiindulva). Ám Alajos hajthatatlan volt, végül Feró is beadta a derekát azzal a kikötéssel, hogy Vedres "Joe" József legyen a gitáros. Mivel ez nem ütközött különösebb akadályba, létrejött a zenekar. Lojzi testvére, Németh Gábor lett a dobos. ... Szűcs Antal Gábor lett a másik gitáros, de ő csak az első lemez erejéig maradt, a másodikat nélküle rögzítették. Bizony, rögzíthették, mert dr. Erdős Péter, a magyar kultúrpolitika mindenható ura áldását adta rá.
Az első lemezt 1982-ben vették fel. A "Hova lett" címre hallgató lemez kétségkívül a magyar újhullám egyik megkerülhetetlen alapműve. ... A lemez egy szépen megkomponált instrumentális intróval indul, amit egy hihetetlenül gyors, elvetemült "szerelmes" szám követ "Maradj már" címmel. Ez utóbbi felkerült egy nemzetközi punk válogatásra. ... Ez után jön a következő szám, "Program" címmel. Szigorú alaptéma, ideges ska refrén, remek szöveg ...
Ez után is slágerek következnek, mint például a kínai dallamokat felvonultató "Otyi-tyotyi, ping-pong" vagy a "Ki csinál szódát I-II.", majd a "Viva Carramba!", ami a szovjet tajgára kalauzolja el a hallgatót.
A balkános hangulatú "Dolina" után teljesen megborul a lemez. Kezdődik mindez a "Születésnapi fűrész" című remekművel. A fűrész hang együtt zümmög a szám ritmusával, minderre Feró üvöltve tudatja velünk, hogy fűrészre vár. Az összhatás kellemesen kínzó. Az "Ó, igen, felborult" című alkotás a szöveghez méltón felborítja az ember bioritmusát, a "Gyermekmese pedig" méltó befejezése ennek a remek lemeznek. Ez utóbbi esetében jön ki igazából Németh Gabi dob virtuozitása. ...
A lemez egyébként annyira megtetszett Jello Biafrának, a Dead Kennedys nevű legendás, amerikai punk banda front emberének, hogy a "Maradj már!" című szám helyet kapott a Biafra vezette az Alternative Tentacles független kiadó által kiadott World Class Punk című nemzetközi válogatáson. Biafra az Incredbly Strange Music 2. kötetben a következőket írja:

"Egyszer kaptunk egy levelet Magyarországról, amelyben lemezt kértek. Küldtem az arcnak egyet azzal a megjegyzéssel: küldjetek cserébe egy magyar lemezt. Amit kaptam az nem volt más, mint a "Hova lett?" Nagyferótól, a Bikini által kísérve. Nagyferó a magyar viszonylatban Sex Pistolsnak számító Beatrice énekese volt. A Beatrice el volt tiltva a lemezkészítéstől, de azt vonakodva megengedte a hatalmon lévő rezsim Ferónak, hogy csináljon egy albumot session zenészekkel. Amivel előállt, az a legbesorolhatatlanabb punk album, amit valaha is készítettek. A CRASS-tól Ritchie Blackmore-ig, kínai szertartászenétől hegedűszólóig, ipari szintetizátortól a ska-ig minden megtalálható benne, néha ugyanabban a dalban."

Már megvették a lemez kiadói jogot 4000 dollárért. Feró is tele volt reményekkel, tervezte az amerikai turnét, mit sem törődve azzal, hogy a 4000-ből egy centet se kaptak. Ám maradt a várakozás. Később kiderült, hogy Rupaszov, a Trottel nevű - sokak által baloldaliként megbélyegzett - hazai punk zenekar frontembere levelet írt Biafrának, hogy a Bikini egy kommunista állam által támogatott zenekar. No comment.
A második lemez 1984-ben jelent meg "XX. századi híradó" címen, szintén nagy alkotásokkal, mint például a "Lángosképű állat a babám" című szám, amely a fokhagymaszagű leányokról és a fogyasztói társadalom káros térhódításáról rántja le a leplet (több, mint 20 évvel ezelőtt!!!). Feró könnyed szájharmonika szólamai nagyban feldobják a számot. Következik a Medvetánc a keserű dallam- és szövegvilágával. A korkép kilátástalanságát foglalja össze és egy fájdalmas, utolsó táncra hív, minden mindegy alapon, igazi világvége hangulatot sugallva. ...
A "Tréfás népi játék a XX. századból (harapj rá a köszörűre)" a lemez talán leginkább bulizós száma. A közép-európai vásárt idéző fílinghez hozzájárul Feró szokás szerint egyszerű, de lüktető szaxofon játéka, amely zseniálisan harmonizál a gitárral. ...
A Beatrice megszűnése után a rendszer figyelme inkább a kibontakozó punk mozgalommal volt elfoglalva, hiszen például egy CPg ("Erdős Péter a k**va anyád!") sokkal nagyobb veszélyt jelentett a szocialista államrendre, mint egy kísérletező zenét játszó, újhullámos zenekar. Úgy voltak vele Erdősék, hadd csinálják. Már úgyis megtanulta ez a réteg a Beatrice példáján, hogy az állammal nem lehet packázni. ... Az Erdős-féle 3T - Tiltott-Tűrt-Támogatott - kultúrpolitikai felosztás szerint megmaradtak a kényelmesnek mondható "Tűrt" kasztban. Összesítve tehát zeneileg és szövegileg egyaránt intelligens, nagyon sok látens, néhol direktebb üzenetet közlő zenekar volt. Igazi kuriózum.
1985-ben Feró kiszállt, azóta működik a ma ismert, D. Nagy Lajos által vezetett Bikini, mely már sokkal kevésbé izgalmas, popzenét játszik, mind a mai napig.
1999-ben újra összeálltak egy Pecsás koncertre, amely nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a mai fiatalok is megismerjék a zenekart. A koncertfelvétel ki lett adva a két régi albummal együtt.

(Forrás:
www.mtklub.hu - Laczó
Nagy Feró: Boldog Szép Napok
Pozsonyi Ádám: A Lenin-szobor helyén bombatölcsér tátong - a magyar punk története )

VISSZA